Celzouttherapie

Komt wat u eet ook werkelijk op plaats van bestemming?
Voeding is een belangrijke peiler van onze gezondheid, dat weet iedereen.  Maar kunnen wij er ook uithalen wat er in zit? Er is nog heel veel te leren op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid.

In mijn opleiding tot celzouttherapeut heb ik geleerd dat o.a spijsverteren niet zo vanzelfsprekend is en dat er onderweg van alles kan gebeuren waardoor de noodzakelijke voedingsstoffen soms niet of nauwelijks op plaats van bestemming komen.  Er kunnen dus allerlei zaken mis gaan die hun effecten hebben op onze gezondheid en welbevinden. Ook als we uitgaand van het nuttigen van gezonde volwaardig voedsel.

Hoe werkt het?
Nu lijkt het simpel om deze tekorten op te gaan lossen door toevoeging van minerale supplementen en of goede voeding. Maar zo eenvoudig is het niet. Deze supplementen en of voedingstoffen moeten eerst door de spijsvertering verkleind worden en in de juiste vorm komen om werkelijk door de celwand te worden opgenomen. In dit proces kan er van alles misgaan waardoor de benodigde mineralen niet aankomen op plaats van bestemming.

Celzouttherapie berust op de inzichten van Dr Schüssler een 19e eeuwse arts. Hij ontdekte dat klachten en ziektes kunnen samenhangen met mineraaltekorten in de cellen van het lichaam. Waardoor allerlei functies in de cel worden gehinderd in hun uitvoering die nodig zijn voor een gezonde lichaam en geest.  Elke cel heeft een bepaalde hoeveelheid en verhouding van bepaalde mineralen nodig om goed te kunnen functioneren.  Als de cel niet meer  de juiste of onvoldoende aanvoer van mineralen krijgt, kunnen op den duur klachten en ziektes ontstaan.

Juist door dat er tekorten zijn is het moeilijker om alle processen, ook die van spijsverteren op de goede manier plaats te laten vinden.

Dr Schüssler had daar wat opgevonden namelijk door de mineralen buiten het lichaam te verkleinen door verwrijving waardoor deze op maat gemaakt zijn en  direct in de cel opgenomen kunnen worden.  Dr Schüssler noemde deze op maat gemaakte mineralen, celzouten of lichaamseigen mineralen. Deze celzouten kunnen via het mondslijmvlies direct in de bloedbaan worden opgenomen en moeiteloos door de celwand heen en daar hun functies gaan vervullen. Door deze directe mineraal toegift in  en om de cel, kunnen uitgestelde of deels volbrachte functies weer opgepakt worden. Op deze wijze wordt het lichaam  ondersteund in haar zelfgenezend vermogen en kunnen klachten die langere of kortere tijd bestaan gaan herstellen.

Wanneer toepassen?
Celzouttherapie als ondersteuning  in het hele proces, juist als er veel lichamelijke klachten zijn stel ik vaak celzouttherapie voor. Wat niet betekent dat celzouttherapie alleen op het lichamelijke inwerkt. Maar door celzouten te gebruiken wordt dan ook in en rondom de lichaamscellen  de juiste stoffen aangeboden waar door de betreffende functies weer en of beter kunnen worden uitgevoerd.

Invloed op lichaam en geest
Behalve dat celzouttherapie invloed heeft op het lichamelijke vlak werkt deze therapie ook door op emotioneel en mentaal welbevinden.  U zult merken dat lichaam en geest ook hier samen gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld merken dat een verbetering van uw immuunsysteem  ook voelbaar wordt op een ander vlak, misschien neemt u waar dat u steviger in uw schoenen komt te staan of dat u makkelijker voor  u zelf opkomt. Maar ook andersom,  wanneer u emoties en spanningen  makkelijker los gaat laten kan dit een positief effect  hebben op bijvoorbeeld het slapen of een hoge bloeddruk.

Hoe weet ik wat u nodig hebt?
Dr Schüssler ontdekte dat er samenhang was tussen bepaalde celzout behoeftes en bepaalde gezichtskenmerken, gedragspatronen, klachten en ziektes. Dit zijn aanknopingspunten voor mij om te weten waar het in de mens niet helemaal goed verloopt en waar men moeite mee heeft. In het gezicht kan er veel worden afgelezen via verkleuringen, verdikkingen, vorm van  rimpels op bepaalde plaatsen in het gezicht, dat iets zegt over celzout behoeftes. Ook gedragskenmerken wijzen in een richting van een celzout(en) zoals b.v onzekerheid en twijfel, of meer verantwoordelijkheid naar je toe trekken dan gezond voor je is, moeilijk kunnen ontspannen etc.. Ook ziektes en klachten wijzen in een richting van  celzout behoeftes zoals bv kuitkrampen, moeite met inslapen of juist moeite met doorslapen, last van maagzuur, hooikoorts, spataderen, reuma, allergieën etc.

Nu is het niet zo simpel dat er één celzout voor één  klacht kan worden uitgezocht.

Vaak zijn klachten opgebouwd uit meerdere celzout behoeftes. Ik ben getraind om celzout behoeftes en de fase waarin men zich bevind te herkennen en het proces dat in fases tot herstel kan leiden  te begeleiden. De duur van het herstel is afhankelijk van de aard van de klacht en hoelang een klacht bestaat. Chronische klachten zullen een langere weg nodig hebben, bij acute klachten kunnen celzouten soms heel snel veranderingen brengen.

Celzouten kunnen ook heel goed gebruikt worden voor acute klachten zoals verkoudheid en griep. Maar u kunt ook aan de slag gaan met al langer bestaande klachten. De duur van de behandeling zal daar ook naar zijn.

De celzouttherapie in de behandelingen
Ik kijkt op basis van uw vraag, in combinatie met een intake met o.a een gezichtsanalyse  waar uw celzout behoeftes liggen. Daarna wordt een keuze gemaakt uit een aantal celzouten. Deze celzouten  gaat u gebruiken voor een periode van twee tot vier weken, waarna er een eventuele bijstelling plaats vindt. Dagelijks laat u 2 a 3 keer per dag kleine witte tabletjes onder de tong smelten. Deze tabletjes bevatten kleine hoeveelheden kleingemaakte lichaamsidentieke mineralen die snel door het mondslijmvlies worden opgenomen. Dit kunnen verschillende celzouten zijn die tegelijk worden gebruikt. De hoeveelheid tabletten kunnen variëren van ongeveer 3 tot 15 tabletjes per keer en is afhankelijk van de behoefte en de gevoeligheid en wat past bij de persoon. Op deze wijze krijgt u voor kortere of langere tijd op uw vraag of klacht afgestemde celzouten. De klacht en of het probleem kan op deze manier weer in beweging komen en gaan herstellen. In acute situaties kunnen er tijdelijk soms grotere hoeveelheden worden gebruikt.

Ik vraag u te letten op reacties die kunnen ontstaan in het lichaam  en of in het gevoel, dit zijn signalen van de volgende celzout behoefte die zich aandient. Het herstel kan op deze manier opgebouwd zijn uit verschillende stappen en verschillende celzouten. Als celzouttherapeut begeleidt ik dit proces.